Renovera, städa, tvätta, diska och baka :)

Idag är det fullt upp! Thomas är i vår andra lägenhet i Alvik, och ska renovera den här veckan. Inte så himla mycket som ska göras, men det tar ändå sin lilla tid. Han har ryggskott, så är inte så kul för honom att hålla på med det nu, men den ska säljas i början på januari. Blir spännande att se hur mycket den går för!

Och jag har fullt upp jag med. Ska baka surdegsbröd ikväll, så har gjort iordning en surdegsgrund.

Ser ut såhär:



Kommer vara mer bubblor om några timmar, och konsistensen känns då ungefär som chocklad pudding. Det är surdegsgrunden som gör brödet fluffigt.  

Om man inte vet hur man gör en surdegsgrund från grunden så går det till så här:

1 stor glasburk (degen sväller extremt mycket första dygnet)
Rågmjöl
Vatten
Honung

Dag 1

2 dl ljummet vatten
2.5 dl rågmjöl
1 msk flytande honung

Vispa ihop i en glasburk, täck med plastfolie och låt stå 2 dygn i rumstemperatur.

Dag 3

1 dl ljummet vatten
1.5 dl rågmjöl

Vispa i vatten och rågmjöl till en jämn massa, på med plastfolie och låt stå ytterligare ett dygn.

Dag 4

1 dl ljummet vatten
1.5 dl rågmjöl

Upprepa dag 3 och låt stå ytterligare ett dygn.

Dag 5
Klar att användas!

När man ska göra sitt bröd, så sparar man ungefär 1 dl rågmjöl till nästa gång. Och den ska förvaras i kylskåp med lock på , och matas en gång i veckan, med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Häll ut halva efter att ha matat den, annars så blir burken överfull rätt snabbt.. ;)


Återkommer senare hur man gör nästa steg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0